Invloed van nieuwe marktontwikkelingen op Asset Management
Bestaande businessmodellen zijn gebaseerd op het stuk gaan van producten
Zonder de vervanging van kapotte producten, verliezen bedrijven een groot deel van hun business case. Gloeilampen gaan na een paar jaar kapot, zodat een nieuwe lamp moet worden aangeschaft.
Nieuwe ontwikkelingen met betrekking tot producten en diensten
Tegenwoordig richt Philips zich niet meer op lampen maar op licht als een product. Een andere ontwikkeling is dat de grootste tech bedrijven als een Uber (grootste taxibedrijf ter wereld) en Airbnb (grootste vastgoedbedrijf ter wereld) zelf geen assets meer in bezit hebben. Ze bieden een product aan waarbij ze de zorg en verantwoordelijkheid voor de assets bij derden laten. Hierdoor kunnen ze snel en zonder grote investeringen inspelen op nieuwe (markt)ontwikkelingen.
De snelheid van deze ontwikkelingen wordt de komende jaren alleen maar hoger
Doordat bestaande technologie betaalbaar(der) en daarmee toegankelijker wordt, komen er meer (digitale) mogelijkheden beschikbaar. Met steeds betaalbaardere geavanceerdere sensoren wordt meer data over assets verzameld. Echter neemt de hoeveelheid beschikbare data in zo’n mate toe dat deze niet meer met de hand, maar door de ICT zelf moet worden geanalyseerd. Dit zal ertoe leiden dat over vijf jaar elke Asset Management beslissing door Artificial Intelligence wordt ondersteund. Hierdoor zullen gebruikers en opdrachtgevers meer van organisaties vragen en eisen en is andere benadering van Asset Management nodig.
Data chaos
Op dit moment worden veel data- en onderhoud systemen onafhankelijk van elkaar geïmplementeerd waardoor samenhang ontbreekt. Er ontstaat een chaos van data, met als grootste bedreiging dat de juiste informatie niet uit de systemen kan worden gehaald. Een bedrijf moet nagaan waar, wanneer en hoe zij de nieuwe technologie het meest zinvol kan inzetten. Want ondanks dat bijvoorbeeld sensoren steeds goedkoper worden, zijn deze (nog) niet gratis. Er is een investering voor nodig. Om deze investering efficiënt in te zetten, zal een bedrijf eerst moeten bepalen waar de hoogste risico’s zich bevinden en het meeste rendement kan worden behaald met bijvoorbeeld een betere conditie bepaling van assets.
Welke invloed hebben deze ontwikkelingen op de toepassing van Asset (Data) Management?
Om mee te kunnen blijven doen, moet Asset Management slimmer, efficiënter en anders worden ingericht. Asset Management moet flexibel en wendbaar worden om gepersonaliseerde producten aan te kunnen bieden waarin men zelf invloed heeft op wat men afneemt. Om dit in de nabije toekomst voor elkaar te krijgen, zal naar het totale scope van de beschikbare data over assets moeten worden gekeken.
Een overall visie op data zal moeten worden opgesteld voor hoe de organisatie eenduidig met haar datamanagement om dient te gaan. Zo lang dit niet is geregeld, is het niet duidelijk hoe informatie geïnterpreteerd kan worden en hoe men ermee moet werken. De beschikbare informatie en de gedane investering verliest dan zijn waarde.
Karen Huybens is Junior Asset Management Consultant bij Traduco en schreef dit artikel naar aanleiding van het bijwonen van het NVDO Jongerenfestival dat in april jongstleden plaatsvond.
Het doel van dit festival is om leden onder de 35 jaar met elkaar in contact te brengen en hen te informeren over nieuwe ontwikkelingen en trends in hun vakgebied.